KONKURS,, Bitwy na drobiowe smaki 4 " dobiegł końca i mimo, że o puchar nie zawalczyliśmy to chcę powiedzieć, że Emilia Banasik i Wiktoria Bilik godnie zaprezentowały naszą szkołę w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym w Warszawie.  Na 180 drużyn z całej Polski - dziewczyny znalazły się w ścisłej finałowej czołówce 15 drużyn.


Tworzyłyście dania pod fachowym okiem Jurorów:
Kurt Scheller, Jolanta Kleser, Tomasz Proc, Jakub Steuermark i Łukasz Konik? - to wielki zaszczyt być ocenianym przez tak wybitnych szefów kuchni.
Jako opiekun grupy jestem z Was bardzo dumna, to nie lada wyczyn za pierwszym razem dojść tak wysoko. A nam się udało. Zaprezentowane Wasze kulinarne umiejętności, pasja, praca pod presją czasu była tylko dowodem, że można sięgać po więcej i tak też zrobimy za rok ?
Dziękuję Wam bardzo - Emilka i Wiktoria  gratuluję z całego serca - jesteście wielkie ! Brawo Wy ?‍??‍???

I. W.

fb_img_1744287459549
fb_img_1744287459549
fb_img_1744287470832
fb_img_1744287470832
20250409_133810
20250409_133810
20250409_183058
20250409_183058
20250409_183450
20250409_183450
20250411_082853
20250411_082853
20250411_082906
20250411_082906
fb_img_1744287459549
fb_img_1744287459549
20250409_133810
20250409_133810
20250409_154832
20250409_154832
20250409_165831
20250409_165831
20250409_174827
20250409_174827
20250409_174844
20250409_174844
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

08 kwietnia 2025r. z Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym odbył się I Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Polska Tradycja – Polska Kaczka”
dla uczniów szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs objęty patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolniczego OT w Gorzowie Wielkopolskim, został zorganizowany w celu rozwijania i doskonalenia umiejętności kulinarnych i kreatywności uczniów kształcących się w klasach o profilu gastronomicznym, propagowania ogólnopolskiej akcji #KUPUJŚWIADOMIE oraz zwiększenia świadomości konsumenckiej, dotyczącej wysokiej jakości polskiej żywności.

Zadaniem uczestników reprezentujących pięć zespołów szkół z: Bobowicka, Brzostowa, Henrykowa, Mieszkowic i Kamienia Małego, było sporządzenie dania głównego, którego obowiązkowym składnikiem była kaczka lub jej elementy oraz nieprzetworzone wcześniej polskie produkty rolno-spożywcze.

Wydarzenie kulinarne nie mogłoby się odbyć bez darczyńców, którzy przekazali pieniądze na organizację konkursu. Dziękujemy Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej S.A.  z siedzibą w Kostrzynie nad Odrą oraz Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolniczego OT w Gorzowie Wielkopolskim, dzięki Państwa wsparciu mogliśmy zapewnić uczestnikom produkty do wykonania potraw oraz nagrodzić zwycięzców. Sponsorów w konkursie reprezentowali: Pan Marek Halasz - Dyrektor KOWR OT w Gorzowie Wielkopolskim oraz Pan Antoni Sołtys - Członek Zarządu K-SSSE w Kostrzynie nad Odrą.

Uczestnicy przygotowali potrawy, które zostały ocenione przez profesjonalne jury w składzie: Pan Bartłomiej Pawlikowski – Szef kuchni w Stanicy Łowieckiej "Kniejówka" oraz Pani Sylwia Banda – Menager „Lavi Bar & Restaurant”.

W oczekiwaniu na wyniki zmagań, przybyli do naszej szkoły goście, uczestniczyli w prelekcji przeprowadzonej przez lekarza weterynarii Magdalenę Steblin-Kamińską nt. „Chów i hodowla kaczki w Polsce”.

Uczniowie biorący udział w konkursie wykazali się wielką kreatywnością oraz profesjonalizmem, przygotowali ciekawe i smaczne potrawy, które wspaniale prezentowały się na talerzach. Jednak jury musiało je ocenić i wskazać te, które były najlepsze.

Wyniki konkursu:

I miejsce zajęła drużyna z ZSCKR w Brzostowie, w składzie: Oliwia Wegner i Maja Grubich, II miejsce ZSCKR w Kamieniu Małym, w składzie: Wiktoria Bilik i Emilia Bartosik, na III miejscu uplasowały się Hanna Zdanowicz oraz Zofia Pankanin z ZSCKR w Bobowicku.

Konkurs nie mógłby się odbyć bez dużego zaangażowania nauczycieli naszej szkoły - Iwony Westfalewskiej, Wioletty Czerwińskiej, Kingi Gniady oraz dyrektora Pana Emila Zapiska.

Gratulujemy uczestnikom konkursu i mamy nadzieję, że w następnych latach odbędą się kolejne edycje konkursu.  

R.W.

GALERIA

I Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „POLSKA TRADYCJA – POLSKA KACZKA” dla uczniów szkół rolniczych prowadzonych
przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

REGULAMIN

Dnia 26 marca 2025 r. uczniowie trzeciej klasy technikum architektury krajobrazu i technikum urządzeń i systemów energii odnawialnej w Kamieniu Małym uczestniczyli w Targach Edukacji i Pracy w Dębnie.

Targi skierowane były przede wszystkim do uczniów klas ósmych , którzy stoją przed wyborem szkoły ponadpodstawowej. Uczestnicy mieli okazję do bezpośrednich rozmów z przedstawicielami szkół, co pozwoliło im lepiej poznać możliwości dalszej edukacji i rozwiania wątpliwości związanych z wyborem kierunku kształcenia.

Dla naszej placówki Targi Edukacji , to doskonała okazja do promowania szkoły w środowisku lokalnym.

Cz.W.

IMG-20250326-WA0000
IMG-20250326-WA0000
IMG-20250326-WA0001
IMG-20250326-WA0001
IMG-20250326-WA0002
IMG-20250326-WA0002
IMG-20250326-WA0003
IMG-20250326-WA0003
IMG-20250326-WA0004
IMG-20250326-WA0004
IMG-20250326-WA0038
IMG-20250326-WA0038
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6