- Szczegóły
- Odsłony: 106
Dnia 12 kwietnia 2025 r. uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym wraz z opiekunami uczestniczyły w Jarmarku Wielkanocnym w Witnicy. Świąteczny jarmark , to nie tylko okazje do zakupów, ale również do spędzenia czasu z przyjaciółmi, sąsiadami , rodziną z możliwością degustacji rożnych smakołyków przygotowanych przez wystawców. A było ich sporo. Tak też było i na naszym stoisku. Oprócz sprzedaży palm wielkanocnych przygotowanych przez uczniów technikum architektury krajobrazu można było pokosztować smacznych kruchych ciasteczek. Dla naszej szkoły udział w takich wydarzeniach , do doskonała okazja do promocji w środowisku lokalnym.
Osobom zaangażowanym w realizację przedsięwzięcia składam serdeczne podziękowania i do zobaczenia w kolejnej edycji.
Cz. W.
- Szczegóły
- Odsłony: 86
W ramach realizacji programu pt. „Kultura bezpieczeństwa” dnia 9 kwietnia 2025 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym odbyło się spotkanie, dla uczniów klas V technikum z inspektorem Państwowej Inspekcji Pracy w Gorzowie Wielkopolskim. Jego celem było zwrócenie uwagi na zagrożenia występujące w środowisku pracy , propagowanie niezbędnej wiedzy z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy a także podniesienie poziomu wiedzy w zakresie prawnej ochrony pracy wśród młodych
ludzi , którzy niebawem podejmą pierwszą pracę.
Program „Kultura bezpieczeństwa ‘’ jest realizowany w naszej szkole od wielu lat przy współpracy z Państwową Inspekcją Pracy w Zielonej Górze, który przygotowuje młodzież , tak aby w przyszłości rozpoczynając karierę zawodową była wyposażona w podstawową wiedzę w zakresie nawiązywania i rozwiązywania stosunku pracy , wynagrodzenia za pracę, czasu pracy, urlopów wypoczynkowych i innych uprawnień jak również obowiązków pracowniczych.
Cz. W.
- Szczegóły
- Odsłony: 72
KONKURS,, Bitwy na drobiowe smaki 4 " dobiegł końca i mimo, że o puchar nie zawalczyliśmy to chcę powiedzieć, że Emilia Banasik i Wiktoria Bilik godnie zaprezentowały naszą szkołę w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym w Warszawie. Na 180 drużyn z całej Polski - dziewczyny znalazły się w ścisłej finałowej czołówce 15 drużyn.
Tworzyłyście dania pod fachowym okiem Jurorów:
Kurt Scheller, Jolanta Kleser, Tomasz Proc, Jakub Steuermark i Łukasz Konik? - to wielki zaszczyt być ocenianym przez tak wybitnych szefów kuchni.
Jako opiekun grupy jestem z Was bardzo dumna, to nie lada wyczyn za pierwszym razem dojść tak wysoko. A nam się udało. Zaprezentowane Wasze kulinarne umiejętności, pasja, praca pod presją czasu była tylko dowodem, że można sięgać po więcej i tak też zrobimy za rok ?
Dziękuję Wam bardzo - Emilka i Wiktoria gratuluję z całego serca - jesteście wielkie ! Brawo Wy ??????
I. W.
- Szczegóły
- Odsłony: 69
08 kwietnia 2025r. z Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym odbył się I Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Polska Tradycja – Polska Kaczka”
dla uczniów szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs objęty patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolniczego OT w Gorzowie Wielkopolskim, został zorganizowany w celu rozwijania i doskonalenia umiejętności kulinarnych i kreatywności uczniów kształcących się w klasach o profilu gastronomicznym, propagowania ogólnopolskiej akcji #KUPUJŚWIADOMIE oraz zwiększenia świadomości konsumenckiej, dotyczącej wysokiej jakości polskiej żywności.
Zadaniem uczestników reprezentujących pięć zespołów szkół z: Bobowicka, Brzostowa, Henrykowa, Mieszkowic i Kamienia Małego, było sporządzenie dania głównego, którego obowiązkowym składnikiem była kaczka lub jej elementy oraz nieprzetworzone wcześniej polskie produkty rolno-spożywcze.
Wydarzenie kulinarne nie mogłoby się odbyć bez darczyńców, którzy przekazali pieniądze na organizację konkursu. Dziękujemy Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej S.A. z siedzibą w Kostrzynie nad Odrą oraz Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolniczego OT w Gorzowie Wielkopolskim, dzięki Państwa wsparciu mogliśmy zapewnić uczestnikom produkty do wykonania potraw oraz nagrodzić zwycięzców. Sponsorów w konkursie reprezentowali: Pan Marek Halasz - Dyrektor KOWR OT w Gorzowie Wielkopolskim oraz Pan Antoni Sołtys - Członek Zarządu K-SSSE w Kostrzynie nad Odrą.
Uczestnicy przygotowali potrawy, które zostały ocenione przez profesjonalne jury w składzie: Pan Bartłomiej Pawlikowski – Szef kuchni w Stanicy Łowieckiej "Kniejówka" oraz Pani Sylwia Banda – Menager „Lavi Bar & Restaurant”.
W oczekiwaniu na wyniki zmagań, przybyli do naszej szkoły goście, uczestniczyli w prelekcji przeprowadzonej przez lekarza weterynarii Magdalenę Steblin-Kamińską nt. „Chów i hodowla kaczki w Polsce”.
Uczniowie biorący udział w konkursie wykazali się wielką kreatywnością oraz profesjonalizmem, przygotowali ciekawe i smaczne potrawy, które wspaniale prezentowały się na talerzach. Jednak jury musiało je ocenić i wskazać te, które były najlepsze.
Wyniki konkursu:
I miejsce zajęła drużyna z ZSCKR w Brzostowie, w składzie: Oliwia Wegner i Maja Grubich, II miejsce ZSCKR w Kamieniu Małym, w składzie: Wiktoria Bilik i Emilia Bartosik, na III miejscu uplasowały się Hanna Zdanowicz oraz Zofia Pankanin z ZSCKR w Bobowicku.
Konkurs nie mógłby się odbyć bez dużego zaangażowania nauczycieli naszej szkoły - Iwony Westfalewskiej, Wioletty Czerwińskiej, Kingi Gniady oraz dyrektora Pana Emila Zapiska.
Gratulujemy uczestnikom konkursu i mamy nadzieję, że w następnych latach odbędą się kolejne edycje konkursu.
R.W.
GALERIA
Strona 2 z 84