09 Listopada 2022r. uczniowie klasy czwartej  technikum-  technik rolnik- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym, odwiedziła firmę ETOS,  zajmującą  się produkcją, badaniem oraz doradztwem w zakresie pasz zwierzęcych.

Uczniowie, aby dotrzeć na miejsce, musieli odbyć długą podróż do sąsiedniego województwa, pod sam Jarocin, gdzie znajduje  się główna siedziba firmy.

Głównym celem wyjazdu  było zdobycie wiedzy na temat tworzenia i dobierania dawek paszowych, i tak też było.

Zajęcia szkoleniowe  przeprowadzono w 2 etapach, najpierw uczestnicy wyjazdu, wysłuchali konferencji, w której były poruszane takie tematy, jak: znaczenie wykształcenia w przyszłości, nowe technologie stosowane w chowie zwierząt gospodarskich oraz rodzaje pasz wykorzystywanych w produkcji zwierzęcej.  Druga część wizyty miała charakter zajęć  praktycznych poświęconych  analizie  i mineralizacji białka. Przyszli rolnicy mieli  możliwość zwiedzenia jednego  z najlepszych laboratoriów w Europie.

Na zakończenie naszego pobytu w firmie ETOS, zapoznaliśmy  się z projektem współpracy  zakładu  z Amerykańskim Laboratorium Cumberland Valley Analytical Services. Wyjazd  uzmysłowił nam młodym ludziom- uczniom,  że wiedza bez praktyki, jest niczym.

  

Jakub Kosik

      Dnia 10 listopada 2022 roku odbył się apel z okazji Narodowego Święta Niepodległości połączony z ogólnopolską akcją „Szkoła do hymnu”. Klasy drugie były odpowiedzialne za przygotowanie występu i dekoracji sali gimnastycznej  na uroczystość.  Inscenizacja w wykonaniu zaangażowanych uczniów była dobrą lekcją historii oraz wzmocniła postawy patriotyczne młodzieży. Uroczystą oprawę dopełnił nasz zespół muzyczny.

                                                                                                                                  Ewa Kaniowska

26.10.2022r. obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Dyni. Uczniowie w kolorowych, zabawnych strojach prezentowali dynie, przygotowane na konkurs klasowy. Komisja oceniała pomysł, wykonanie i „ogólne wrażenie”. Po dyskusji i zliczeniu punktów, wyłoniono zwycięzców:

I miejsce zdobyła klasa 2PEK

II miejsce zdobyła klas 2PRŻ

III miejsce zdobyła klasa 3 PKW

Wyróżniono klasę 1PŻ, 4TRŻ oraz 4PWŻ

Dyplomy i nagrody wręczone zostały 10 listopada 2022 r. na apelu szkolnym.

Urszula Jasińska-Maksymowicz

W dniach od 24 do 28 października 2022 r. obchodziliśmy „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole”. Była, to kontynuacja akcji w ramach ogólnopolskiej kampanii Fundacji DOBRE ŻYCIE.

Celem akcji jest promowanie idei chleba na zakwasie , zdrowego stylu życia oraz podnoszenie świadomości zdrowotnej i konsumenckiej młodych ludzi. W obchodach szkolnego „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia” odbyły się:

* konkurs kulinarny pt. „ ZDROWO ZNACZY SMACZNIE”;

* pogadanki na lekcjach wychowawczych na temat zdrowego odżywiania młodzieży;

* akcja „RUCH TO ZDROWIE” na lekcjach wychowania fizycznego i promocja aktywnie spędzonego wolnego czasu na świeżym powietrzu;

* warsztaty kulinarne pt. „ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY” dla dzieci  klasy pierwszej ze szkoły podstawowej z Dąbroszyna;

* na lekcjach plastyki wykonywanie plakatów informacyjnych dotyczących rodzajów chleba, sposobów wypiekania, które upiększały korytarze szkolne.

W trakcie trwania „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole” odbyły się liczne konkursy , takie jak : „Słynni kucharze w historii” - prezentacja, konkurs na fotografię z napisem „KUCHARZ” z wykorzystaniem drobnego sprzętu kuchennego, wypiek zdrowego pieczywa, kreatywne zaprezentowanie dyni, w których młodzież wykazała się dużą kreatywnością.

Punktem kulminacyjnym i kończącym tygodniową akcję było piątkowe zdrowe, szkolne śniadanie  dla całej społeczności szkolnej, które przygotowała pod nadzorem nauczycieli młodzież klas gastronomicznych.

 

                                                                                      I.Westfalewska, W.Czerwińska

GALERIA