W dniach od 24 do 28 października 2022 r. obchodziliśmy „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole”. Była, to kontynuacja akcji w ramach ogólnopolskiej kampanii Fundacji DOBRE ŻYCIE.
Celem akcji jest promowanie idei chleba na zakwasie , zdrowego stylu życia oraz podnoszenie świadomości zdrowotnej i konsumenckiej młodych ludzi. W obchodach szkolnego „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia” odbyły się:
* konkurs kulinarny pt. „ ZDROWO ZNACZY SMACZNIE”;
* pogadanki na lekcjach wychowawczych na temat zdrowego odżywiania młodzieży;
* akcja „RUCH TO ZDROWIE” na lekcjach wychowania fizycznego i promocja aktywnie spędzonego wolnego czasu na świeżym powietrzu;
* warsztaty kulinarne pt. „ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY” dla dzieci klasy pierwszej ze szkoły podstawowej z Dąbroszyna;
* na lekcjach plastyki wykonywanie plakatów informacyjnych dotyczących rodzajów chleba, sposobów wypiekania, które upiększały korytarze szkolne.
W trakcie trwania „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole” odbyły się liczne konkursy , takie jak : „Słynni kucharze w historii” - prezentacja, konkurs na fotografię z napisem „KUCHARZ” z wykorzystaniem drobnego sprzętu kuchennego, wypiek zdrowego pieczywa, kreatywne zaprezentowanie dyni, w których młodzież wykazała się dużą kreatywnością.
Punktem kulminacyjnym i kończącym tygodniową akcję było piątkowe zdrowe, szkolne śniadanie dla całej społeczności szkolnej, które przygotowała pod nadzorem nauczycieli młodzież klas gastronomicznych.
I.Westfalewska, W.Czerwińska