Koniec edukacji w szkole średniej, to kolejne dokonywanie wyborów i przemyślenia wśród młodych ludzi czy dalej podjąć karierę edukacyjną, czy do pracy, a może wstąpić w szeregi służb mundurowych? Uczniowie klas IV Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym uczestniczyli w spotkaniu z pracownikami Komisariatu Policji w Witnicy , które miało na celu przybliżyć promocję zawodu policjanta. Przedstawić możliwości zatrudnienia, awansów w szeregach policji.

Dziękujemy za promocję i pogadankę. 

Cz. W.

Serdecznie zapraszamy uczniów klas 1-4 do udziału w konkursie fotograficznym.

SZCZEGÓŁY

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym był gospodarzem konferencji pt. „Klimat szkoły - tworzymy go razem ‘’. Spotkanie odbyło się 24 marca 2023 r. i dedykowane było dla dyrektorów szkół, nauczycieli, wychowawców, pedagogów i psychologów szkolnych. Tematyka konferencji dotyczyła między innymi stanu zdrowia psychicznego ucznia, systemu pomocy psychologicznej w jednostkach edukacyjnych. Organizatorami konferencji byli : Fundacja Instytut Edukacji Pozytywnej, Ministerstwo Edukacji i Nauki oraz Narodowy Program Zdrowia. Wydarzenie finansowane było ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki. Podczas konferencji nie zapomniano o przerwie kawowej i nasza młodzież klas gastronomicznych zapewniła uczestnikom słodki stół. Ciasta i deserki wyeksponowane z pomysłem, przyozdobiły stoły i zachęcały do degustacji. Takie chwile, to doskonałe momenty na promocję naszej szkoły.

Wszystkim osobom zaangażowanym w zorganizowanie przedsięwzięcia bardzo dziękuję i liczę na dalszą współpracę.

Cz. W.

GALERIA

Uczennice klasy 4 PŻ Julia Ratajczak i Agata Marczak wzięły udział w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Pieczarka ma moc”. Dziewczyny przygotowały „Polędwiczkę Wellington z duxelle z pieczarki”, nagrały filmik z  realizacji zadania i Ich potrawa zyskała uznanie Jury.  

24 marca 2023 pojechały na zaproszenie organizatorów konkursu do Warszawy na ogłoszenie wyników i  wręczenie nagród.

Jedną z nagród dla laureatów konkursu były warsztaty kulinarne i wspólne gotowanie z Mistrzem Grzegorzem Łapanowskim. Julia i Agata zajęły II miejsce (na  17 zgłoszonych szkół gastronomicznych z całej Polski) w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Pieczarka ma moc”.

„Świeże owocniki pieczarki są niskokaloryczne. Ich wartość odżywcza wynika przede wszystkim z występowania protein, co uzasadnia ludowa nazwa grzybów – „mięso lasu” – zawiera wszystkie aminokwasy egzo- i endogenne będące budulcem białek”.

Już niedługo udostępnimy filmik, który był nagrywany podczas warsztatów – zobaczycie jak dziewczyny radziły sobie na warsztatach a dzisiaj kilka zdjęć z tego dnia.

 

                                 Julia i Agata gratulujemy, jesteśmy z Was dumni!