W dniach od 24 do 28 października 2022 r. obchodziliśmy „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole”. Była, to kontynuacja akcji w ramach ogólnopolskiej kampanii Fundacji DOBRE ŻYCIE.

Celem akcji jest promowanie idei chleba na zakwasie , zdrowego stylu życia oraz podnoszenie świadomości zdrowotnej i konsumenckiej młodych ludzi. W obchodach szkolnego „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia” odbyły się:

* konkurs kulinarny pt. „ ZDROWO ZNACZY SMACZNIE”;

* pogadanki na lekcjach wychowawczych na temat zdrowego odżywiania młodzieży;

* akcja „RUCH TO ZDROWIE” na lekcjach wychowania fizycznego i promocja aktywnie spędzonego wolnego czasu na świeżym powietrzu;

* warsztaty kulinarne pt. „ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY” dla dzieci  klasy pierwszej ze szkoły podstawowej z Dąbroszyna;

* na lekcjach plastyki wykonywanie plakatów informacyjnych dotyczących rodzajów chleba, sposobów wypiekania, które upiększały korytarze szkolne.

W trakcie trwania „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole” odbyły się liczne konkursy , takie jak : „Słynni kucharze w historii” - prezentacja, konkurs na fotografię z napisem „KUCHARZ” z wykorzystaniem drobnego sprzętu kuchennego, wypiek zdrowego pieczywa, kreatywne zaprezentowanie dyni, w których młodzież wykazała się dużą kreatywnością.

Punktem kulminacyjnym i kończącym tygodniową akcję było piątkowe zdrowe, szkolne śniadanie  dla całej społeczności szkolnej, które przygotowała pod nadzorem nauczycieli młodzież klas gastronomicznych.

 

                                                                                      I.Westfalewska, W.Czerwińska

GALERIA

Dnia 27 października 2022 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym po raz pierwszy odbył się konkurs kulinarny ,,Zdrowo, znaczy smacznie” z udziałem kucharza Daniela Pelechatego, pomysłodawcy konkursu.

Uczestnicy musieli przygotować przystawkę z cukinii, natki pietruszki, ziemniaków, pieczarek i szarlotki oraz produktów dostępnych w spiżarni podręcznej. Dania konkursowe zostały ocenione przez
profesjonalne jury w składnie: przewodniczący Daniel Pelechaty, Kinga Gniady (przedstawicielka kadry pedagogicznej szkoły i współorganizatorka konkursu), Renata Winkel (Wicedyrektor Szkoły) oraz Czesława Bocheńska Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym.
Zmagania konkursowe wygrały Karolina Szczotka i Milena Pezda, które przygotowały różyczki nadziewane cukinią i boczkiem polane sosem pieczarkowym z siekanym siankiem. Uczennice w nagrodę dostały roboty planetarne i szkolenie kulinarne zorganizowane przez Studio Dobrego Smaku ULTON w Gorzowie Wielkopolskim.
Drugie miejsce zajęły Julia Ratajczak i Kinga Wójko, na trzeciej pozycji uplasowały się Wiktoria Solska i Aleksandra Bzdak.

Konkurs kulinarny mógł się odbyć dzięki wsparciu Dyrektora Szkoły - Pana Emila Zapiska oraz sponsorów, którym bardzo dziękujemy:
- Panu Burmistrzowi Miasta i Gminy Witnica - Dariuszowi Jaworskiemu,
- Pani Ewelinie Wysoczańskiej,
- Panu Markowi Rackiewiczowi,
- Studiu Dobrego Smaku Ulton,
- Hotelowi Leśnie Ustronie w Witnicy.

Patronat medialny nad imprezą zorganizowaną w szkole objęli: Gazeta Lubuska, TVP Gorzów oraz Radio Zachód.

GALERIA

Dnia 24 października 2022 roku odbył się konkurs „PGE Turniej Maszyn Wodnych”. To solidna dawka informacji z obszaru mechaniki i odnawialnych źródeł energii oraz praktycznych umiejętności związanych z budową maszyn. Wykonane przez uczniów klas OZE prace były testowane na unikatowym stanowisku pomiarowym. Zadaniem turbiny jest wykonanie pracy 100 J poprzez podniesienie 5 kilogramowego ciężarka na wysokość 2 metrów. W konkurencji „Moc” uczniowie klasy I PE zajęli 4 miejsce. Gratulujemy. Konkurs zwraca uwagę uczniów na możliwość wykorzystania zasobów wodnych jako odnawialnego źródła energii. Rozwój tej gałęzi OZE pozwala nie tylko na produkcję energii, ale również zarządzanie gospodarką wodną poprzez tworzenie zbiorników retencyjnych – powiedział Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej.

Dnia 25 października 2022 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym odbył się szkolny etap konkursu pt. „Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym”. Konkurs odbył się pod patronatem Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Zielonej Górze. W konkursie uczestniczyła mocna drużyna składająca się z 17 uczniów, spośród których komisja po repasażu, wyłoniła 4 reprezentantów na etap wojewódzki , który odbędzie się w listopadzie 2022 r. w Zielonej Górze. Rywalizacja była na wysokim poziomie.

Uczniowie ,którzy będą reprezentowali naszą szkołę to: Jakub Szkolnicki, Mateusz Ożarowski, Kacper Mazur, Mateusz Majcher. Gratulujemy!

Wszystkim uczestnikom tego konkursu serdecznie dziękuję za udział, miłą atmosferę i zachęcam do kolejnych rywalizacji.

Cz.W.